get2

Musik
Alla gillar ju olika typer av musik, men det finns en hel del olika sorter som kan få upp pulsen lite och få oss att komma igång med det vi behöver göra. Människor som går på gym, springer och många träningsformer använder ju musik för att göra träningen både roligare och lättare. Olika typer av dansmusik, som t.ex. techno eller trance vet jag att många använder sig av med goda resultat. Nu är inte det något som jag själv uppskattar och därför funkar det inte för mig.

Kalla det klichéartat, men jag tycker att det kan vara kul att dra igång någon filmmusik och använda till städningen. Släng på musik ifrån Rocky-filmerna och få städningen att kännas som ett träningsmontage ifrån 80-talet istället?

Tävling
Gamification – att göra saker till games, dvs spel, är något som marknadsföringsmänniskor har börjat använda sig av mycket på senaste åren. Antagligen för att spela tv-spel har blivit så oerhört populärt. De här metoderna kan du använda dig av själv också. Sätt upp ett mål. Är det att klara ett visst rum på viss tid? Att du ”låser upp” en belöning när du städat viss tid eller ett visst område? Utmana varandra i familjen? Vem får rekordet i att städa badrummet på kortast tid? (Glöm inte vilka kriterier som gäller för att det ska vara rent bara.) Det här går att använda i det oändliga, och har du barn så är det antagligen ett utmärkt sätt att få dem att vilja städa. Vem vill inte ligga högst upp på en high score-lista, även om du det är vilket barn som haft sitt rum rent flest dagar i rad?

Social städning
Att städa själv är ju inte särskilt kul, och att städa hemma kan kännas oerhört svårmotiverat när man vet att det blir stökigt så snabbt igen. Men varför inte städa tillsammans? Gå ihop med någon kompis och städa tillsammans. Först hemma oss dig och sedan hemma hos kompisen? Ni kan umgås under tiden och ofta kan det kännas lättare att städa hos någon annan eftersom i alla fall illusionen av att det kommer att se ut så för allt finns. Dessutom hinner man ju prata och kanske dricka någon kopp kaffe under tiden.

Hoppas att de här tipsen gör de lite lättare att ta tag i städningen.