meny
Kundservice: 08-630 11 53

Att tänka på kring dammsugare

Att en bra dammsugare är en god grund för att kunna sköta städningen på ett bra sätt håller nog många med om. Men, vad ska man tänka på? Både angående skötsel och val av dammsugare.

man sweating cleans the floor of the house

Skötsel av dammsugare
Att tömma dammsugarpåsen när den är full är inga konstigheter. Redan vid halvfull påse kan dock dammsugarens sugeffekt börja bli sämre. Ofta kan man höra att den låter annorlunda eller att den inte suger lika bra längre. Bortsett ifrån dammsugarpåsen har även dammsugaren två filter som måste hållas i skick. Dels motorfiltret som sitter mellan dammsugarpåsen och motorn. Om damm och smuts tar sig igenom detta filter och kommer in i motorn kan den gå sönder. Här är det också viktigt att man har rätt format på dammsugarpåsen för att undvika att damm kommer in i motorn.

För allergiker
Det andra filtret kallas för microfiltret och sitter bakom motorn för att se till att inte fint damm kommer igenom dammsugaren och ut i luften igen. Ett HEPA-filter är viktigt för astmatiker och allergiker. De kan ta bort 99,97 % av alla luftburna partiklar, enligt Wikipedia. Intressant fakta är att HEPA-filtret utvecklades under Manhattan Projektet för att förhindra spridning av radioaktiva ämnen. Astma- och Allergiförbundet har utvecklat riktlinjer för vilka dammsugare de rekommenderar.

Storlek och ljudnivå
Ofta kan det vara så att en större dammsugare har en bättre motoreffekt och inte låter lika mycket som en liten dammsugare. Å andra sidan kan en större dammsugare vara svårare att förvara i hemmet, beroende på vad man har för förvaringsytor. Det är dock värt att tänka på.

Energiförbrukning
Hur mycket energi en dammsugare förbrukar bör självfallet påverka valet av dammsugare. En hög energiförbrukning leder till högre kostnader för dig som konsument men även till miljöpåverkan då mer energi måste alstras. Glädjande för oss som konsumenter är att nya krav angående bl.a. dammsugares energiförbrukning har kommit igenom EU-direktiv. På Energimyndighetens hemsida kan man läsa om att nya, hårdare krav angående maxförbrukning kommer att börja gälla dels 1 september 2014 och 1 september 2017 blir det krav på ännu lägre förbrukning och andra krav kring miljö och hållbarhet. Detta direktiv ställer även krav på myndigheterna att genomföra kontroller för att säkerställa att de nya kraven följs av tillverkarna.

Pris
Som vanligt med alla inköp gäller att billigare är bättre för plånboken just nu och att dyrare antagligen är bättre. Men, hur ska man tänka för att balansera budget emot effektivitet och hållbarhet? De billigaste dammsugarna kan ligga på några få hundralappar men det finns även de som kostar flera tusen kronor.

Ett sätt är att följa något av de tester av dammsugare som publiceras i olika tidningar. Råd & Röns tester är det många som litar på, Electrolux produkter hamnade högst i det senaste testet. Det kan också vara smart att använda olika prisjämförelse-tjänster och att hålla koll på när elektronik-kedjorna har kampanjer. Då kan man hitta dammsugaren man bestämt sig för billigare. Glöm inte att fråga efter hur lång garantitiden är.

Tillbaka
Telefon
Instagram
Twitter